• Эхлэл
  • Цаг агаар
  • Валют ханш
  • Улс төр
  • Эдийн засаг
  • Үзэл бодол
  • Спорт
  • Нийгэм
  • Дэлхий
  • Энтертайнмэнт
  • Зурхай



Яргуйг нь биш түүнийг идсэн ямааг нь...

Монголчууд бид аливаа зүйлд учир начрыг нь олоогүй, ямар ч ойлголтгүй байж илт хошууран дайрдаг мугуйд зантай болсон гэхэд хилсдэхгүй. Харин хаврын улиралд бодисын солилцоо удаашрах, нозоорох, ядрах, хоолны шингээлт муудах, ам хатах, арьс хуурайших,  үс хумс хугарамтгай болох, өтгөн хатах зэрэг шинж тэмдгүүд өргөн илэрдэг. Ийм үед өөрийн бие махбодод тохирсон хоол хүнс хэрэглэх учиртай гэж эрдэмтэн судлаачид хэлж байна. 

Гэтэл монголчууд бид сүүлийн үед  эрүүл мэндээ сахин хамгаалах гэж ам дамжсан үнэн, худал нь үл мэдэх зүйлийг хэрэглэж хуч өвчнөө сэдрээх, бүр өчин эмгэг тусах явдал газар авсаар. 

Үүний нэг тод жишээ нь яргуй идэх. Өдийд яргуй ид ургаж байна. Яргуй идвэл хүч тамир ордог, хоолойн өвчин эдгэдэг ер нь бол элдэв өвчин зовлонгүй супер хүн болж хувирдаг гэсэн буруу ойлголттой явдаг нь харамсалтай. 

Үүний нэг тод жишээ нь яргуй идэх. Өдийд яргуй ид ургаж байна. Яргуй идвэл хүч тамир ордог, хоолойн өвчин эдгэдэг ер нь бол элдэв өвчин зовлонгүй супер хүн болж хувирдаг гэсэн буруу ойлголттой явдаг нь харамсалтай. 

Аливаа эмийн ургамалд химийн бодис маш их хэмжээгээр агуулагддаг. Ялангуяа алкалоид өндөртэй ургамлууд хоруу чанар ихтэй. Хэдий чинээ эмийн чанар өндөртэй байна тэр хэмжээгээрээ хоруу чанартай бодисын агууламж ихтэй гэдгийг та бүхэн мэдэх хэрэгтэй. Яргуй бол дээр хэлсэн шиг халуун чанарын, хоруу чанар өндөртэй эмийн ургамал. Дорнын уламжлалт анагаах ухаанд яргуйг хамгийн их судалсан байдаг.

Гэхдээ эм, тангийн орц найрлагад маш бага хэмжээгээр ордог ургамал, дангаар нь өргөн дэлгэр хэрэглэдэггүй хэмээн уламжлалт анагаах ухааны эм баригч нар болон эрдэмтэн судлаачид хэлдэг юм билээ. Гэтэл хүмүүс  дөнгөж ургаж буй буюу хор нь гараагүй яргуйг дур мэдэн идчихдэг. Ингэснээр могойн яр өвчин тусдаг. Мөн халуун чанарын ургамал учраас хүний хууч өвчнийг сэдрээдэг, хоолой, ходоодны шарх үүсгэдэг, ургамлын харшил өгдөг гээд сөрөг олон асуудал гардаг байна. Монголчууд эрт дээр үеэс яргуйг түүж хатаагаад хандалж хачигт баригдсан, омруутсан /малын аман дээр яр гарах/ малын хошуунд түрхэн хэрэглэдэг байж. 

Түүнээс биш өөрсдөө идэж уугаад байсан уламжлал алга. Яргуй  хүнээс илүүтэй малд нэн тэргүүнд тустай. Хаврын сульдсан малыг тэнхрэхэд хамгийн түрүүнд цэцэглэсэн яргуй чухал нөлөөтэй аж. Иймд яргуйг нь бус энэ ургамлыг  идсэн ямааны махыг  хүнсэндээ хэрэглэх нь хамгийн оновчтой арга. Учир нь байгалийн зохилдлоготой амьд лабораториор боловсруулагдсан учраас хүний биед илүү шим тэжээл өгдөг юм байна. Ялангуяа шөлтэй хоол, цайнд хийж хэрэглэх нь илүү үр дүнтэй гэдэг. 

Яргуйны дараа монголчууд бидний сүүлийн үед хошуурах болсон бас нэг эрсдэлтэй асуудал бий. Тэр нь голионы бөгс  сорох. Сүүлийн үед  ургамлын харшил эдгэрдэг гэх мэт худал мэдээлэлд автан амьдаар нь голиог бөгснөөс нь сорох үйлдэл цөөнгүй гарах болсон. Зарим хүн фейсбүүкээр голионы бөгс сорох аяныг ч өрнүүлдэг тал бий. Энэ бол маш аюултай зүйл.  

Эрүүл мэндийн байгууллагын мэргэжилтнүүд голионы  бөгс сорохгүй байхыг анхааруулдаг билээ. Азийн орнууд тэр тусмаа өмнө Хятад,  Японд ургамлын харшилд царцааг шинжлэх ухааны аргаар боловсруулан хэрэглэдэг. Өөрөөр хэлбэл царцааны бэлдмэл гаргаж хэрэглэдэг юм байна.  Харин голиог огт хэрэглэдэггүй. Голио өвс ургамлаас гадна махан идэштэй. Сэг зэм үхсэн мэрэгчээр давхар хооллоно. Ийм учраас  голионы гэдсэнд туузан хорхой үржсэн байдаг аж. Адуу, үхэр өвс идэж байхад голио хазагдаж гэдсэнд нь орсноор туузан хорхой үржиж адуу, үхэр турж эцэстээ үхэхэд хүрдэг тал бий. 

Тэгэхээр хүний ходоодонд  орсон туузан хорхой  шулуун гэдсэнд үржиж том цүдгэр гэдэстэй болох эсвэл турж эцэж амьдаараа өтний хоол болж эхэлдэг. Зарим нь урт болсоор байгаад ходоодны амаар цухуйж гарч ирэх тохиолдол бий. Мөн гэдэс дотор нь туузан хорхой өндөглөж шулуун гэдэс болон шүлсээр гадагшилдаг бөгөөд ахуйн замаар эргэн тойрондоо халдварлаж бусдыг өвчлүүлдэг талтай. Ам, шүлс, аяга, гар, ор хөнжил гэх мэт замаар өндөг халдварлаж дараагийн хүний ходоодонд үржиж эхэлдэг байна. Судалгаанаас харвал голио нь биедээ  50 мянга хүртэлх тооны, 18 төрлийн шимэгч шавжийн өндөг, 140 орчим өвчин үүсгэх нян, вирус, бүр тахлын нян ч тээх тохиолдол байдаг аж. Монголчууд голиог эмчилгээнд хэрэглэж ирээгүй. Харин ч голиог няцлахад өвөө, эмээ мал, амьтанд  өвчин түгээх нь үү чи. Дахиж ийм зүйл хийв дээ гэж маш их дургүйцэж зандардаг байж билээ.  Иймд голио барьж аваад бөгснөөс сорно гэдэг бол монголчуудын хэлдгээр үхлээ эрсэн хулгана муурын сахлаар оролдоно гэдэг шиг зүйл болох юм байна. Тэгэхээр ам дамжсан худал мэдээлэлд итгэж эрүүл мэнд амь насаараа дэнчин тавих нь тийм ч ухаалаг алхам биш. Аливаа ургамал, амьтны гаралтай зүйлийг эрүүл мэндийн шаардлагаар хэрэглэхээр бол эмч мэргэжилтэн, эрдэмтэн мэргэдээс зөвлөгөө авч шинжлэх ухаанчаар хандах чухал юм.

Эх сурвалж: Монголын мэдээ сонин #ҮзэлБодол #Дугаарын60мөр

2024 оны таввдугаар сарын 06. Даваа. №046 (5964)

    ХУВААЛЦАХ ЖИРГЭХ


МЭДЭЭНИЙ СЭТГЭГДЭЛ
ХОЛБООТОЙ МЭДЭЭ
Оюу толгойг гэрээлэхдээ “Онтрэ”-г яагаад үлдээснээ С.Баяр сонсголд очиж ярих ёстой
“Цагдаа гаальчид” ГЕГ-ыг юу болгоод байна вэ?
“Эрдэнэтийн 49”-ийн Д.Эрдэнэбилэг нарыг шүүх ёстой юу, шагнах учиртай юу?
С.Зоригийг хөнөөсөн хэргийг мөрдөж байсан ажлын хэсгийг дахиад “задлав” уу



Веб сайтад агуулагдсан мэдээлэл зохиогчийн эрхийн хуулиар хамгаалагдсан тул зөвшөөрөлгүй хуулбарлах хориотой.

Copyright © MMINFO.MN All Rights Reserved. Powered by HUREEMEDIA.





  • Эхлэл
  • Цаг агаар
  • Валют ханш
  • Улс төр
  • Эдийн засаг
  • Үзэл бодол
  • Спорт
  • Нийгэм
  • Дэлхий
  • Энтертайнмэнт
  • Зурхай



Яргуйг нь биш түүнийг идсэн ямааг нь...

Монголчууд бид аливаа зүйлд учир начрыг нь олоогүй, ямар ч ойлголтгүй байж илт хошууран дайрдаг мугуйд зантай болсон гэхэд хилсдэхгүй. Харин хаврын улиралд бодисын солилцоо удаашрах, нозоорох, ядрах, хоолны шингээлт муудах, ам хатах, арьс хуурайших,  үс хумс хугарамтгай болох, өтгөн хатах зэрэг шинж тэмдгүүд өргөн илэрдэг. Ийм үед өөрийн бие махбодод тохирсон хоол хүнс хэрэглэх учиртай гэж эрдэмтэн судлаачид хэлж байна. 

Гэтэл монголчууд бид сүүлийн үед  эрүүл мэндээ сахин хамгаалах гэж ам дамжсан үнэн, худал нь үл мэдэх зүйлийг хэрэглэж хуч өвчнөө сэдрээх, бүр өчин эмгэг тусах явдал газар авсаар. 

Үүний нэг тод жишээ нь яргуй идэх. Өдийд яргуй ид ургаж байна. Яргуй идвэл хүч тамир ордог, хоолойн өвчин эдгэдэг ер нь бол элдэв өвчин зовлонгүй супер хүн болж хувирдаг гэсэн буруу ойлголттой явдаг нь харамсалтай. 

Үүний нэг тод жишээ нь яргуй идэх. Өдийд яргуй ид ургаж байна. Яргуй идвэл хүч тамир ордог, хоолойн өвчин эдгэдэг ер нь бол элдэв өвчин зовлонгүй супер хүн болж хувирдаг гэсэн буруу ойлголттой явдаг нь харамсалтай. 

Аливаа эмийн ургамалд химийн бодис маш их хэмжээгээр агуулагддаг. Ялангуяа алкалоид өндөртэй ургамлууд хоруу чанар ихтэй. Хэдий чинээ эмийн чанар өндөртэй байна тэр хэмжээгээрээ хоруу чанартай бодисын агууламж ихтэй гэдгийг та бүхэн мэдэх хэрэгтэй. Яргуй бол дээр хэлсэн шиг халуун чанарын, хоруу чанар өндөртэй эмийн ургамал. Дорнын уламжлалт анагаах ухаанд яргуйг хамгийн их судалсан байдаг.

Гэхдээ эм, тангийн орц найрлагад маш бага хэмжээгээр ордог ургамал, дангаар нь өргөн дэлгэр хэрэглэдэггүй хэмээн уламжлалт анагаах ухааны эм баригч нар болон эрдэмтэн судлаачид хэлдэг юм билээ. Гэтэл хүмүүс  дөнгөж ургаж буй буюу хор нь гараагүй яргуйг дур мэдэн идчихдэг. Ингэснээр могойн яр өвчин тусдаг. Мөн халуун чанарын ургамал учраас хүний хууч өвчнийг сэдрээдэг, хоолой, ходоодны шарх үүсгэдэг, ургамлын харшил өгдөг гээд сөрөг олон асуудал гардаг байна. Монголчууд эрт дээр үеэс яргуйг түүж хатаагаад хандалж хачигт баригдсан, омруутсан /малын аман дээр яр гарах/ малын хошуунд түрхэн хэрэглэдэг байж. 

Түүнээс биш өөрсдөө идэж уугаад байсан уламжлал алга. Яргуй  хүнээс илүүтэй малд нэн тэргүүнд тустай. Хаврын сульдсан малыг тэнхрэхэд хамгийн түрүүнд цэцэглэсэн яргуй чухал нөлөөтэй аж. Иймд яргуйг нь бус энэ ургамлыг  идсэн ямааны махыг  хүнсэндээ хэрэглэх нь хамгийн оновчтой арга. Учир нь байгалийн зохилдлоготой амьд лабораториор боловсруулагдсан учраас хүний биед илүү шим тэжээл өгдөг юм байна. Ялангуяа шөлтэй хоол, цайнд хийж хэрэглэх нь илүү үр дүнтэй гэдэг. 

Яргуйны дараа монголчууд бидний сүүлийн үед хошуурах болсон бас нэг эрсдэлтэй асуудал бий. Тэр нь голионы бөгс  сорох. Сүүлийн үед  ургамлын харшил эдгэрдэг гэх мэт худал мэдээлэлд автан амьдаар нь голиог бөгснөөс нь сорох үйлдэл цөөнгүй гарах болсон. Зарим хүн фейсбүүкээр голионы бөгс сорох аяныг ч өрнүүлдэг тал бий. Энэ бол маш аюултай зүйл.  

Эрүүл мэндийн байгууллагын мэргэжилтнүүд голионы  бөгс сорохгүй байхыг анхааруулдаг билээ. Азийн орнууд тэр тусмаа өмнө Хятад,  Японд ургамлын харшилд царцааг шинжлэх ухааны аргаар боловсруулан хэрэглэдэг. Өөрөөр хэлбэл царцааны бэлдмэл гаргаж хэрэглэдэг юм байна.  Харин голиог огт хэрэглэдэггүй. Голио өвс ургамлаас гадна махан идэштэй. Сэг зэм үхсэн мэрэгчээр давхар хооллоно. Ийм учраас  голионы гэдсэнд туузан хорхой үржсэн байдаг аж. Адуу, үхэр өвс идэж байхад голио хазагдаж гэдсэнд нь орсноор туузан хорхой үржиж адуу, үхэр турж эцэстээ үхэхэд хүрдэг тал бий. 

Тэгэхээр хүний ходоодонд  орсон туузан хорхой  шулуун гэдсэнд үржиж том цүдгэр гэдэстэй болох эсвэл турж эцэж амьдаараа өтний хоол болж эхэлдэг. Зарим нь урт болсоор байгаад ходоодны амаар цухуйж гарч ирэх тохиолдол бий. Мөн гэдэс дотор нь туузан хорхой өндөглөж шулуун гэдэс болон шүлсээр гадагшилдаг бөгөөд ахуйн замаар эргэн тойрондоо халдварлаж бусдыг өвчлүүлдэг талтай. Ам, шүлс, аяга, гар, ор хөнжил гэх мэт замаар өндөг халдварлаж дараагийн хүний ходоодонд үржиж эхэлдэг байна. Судалгаанаас харвал голио нь биедээ  50 мянга хүртэлх тооны, 18 төрлийн шимэгч шавжийн өндөг, 140 орчим өвчин үүсгэх нян, вирус, бүр тахлын нян ч тээх тохиолдол байдаг аж. Монголчууд голиог эмчилгээнд хэрэглэж ирээгүй. Харин ч голиог няцлахад өвөө, эмээ мал, амьтанд  өвчин түгээх нь үү чи. Дахиж ийм зүйл хийв дээ гэж маш их дургүйцэж зандардаг байж билээ.  Иймд голио барьж аваад бөгснөөс сорно гэдэг бол монголчуудын хэлдгээр үхлээ эрсэн хулгана муурын сахлаар оролдоно гэдэг шиг зүйл болох юм байна. Тэгэхээр ам дамжсан худал мэдээлэлд итгэж эрүүл мэнд амь насаараа дэнчин тавих нь тийм ч ухаалаг алхам биш. Аливаа ургамал, амьтны гаралтай зүйлийг эрүүл мэндийн шаардлагаар хэрэглэхээр бол эмч мэргэжилтэн, эрдэмтэн мэргэдээс зөвлөгөө авч шинжлэх ухаанчаар хандах чухал юм.

Эх сурвалж: Монголын мэдээ сонин #ҮзэлБодол #Дугаарын60мөр

2024 оны таввдугаар сарын 06. Даваа. №046 (5964)



МЭДЭЭНИЙ СЭТГЭГДЭЛ


Бидний тухай Редакцийн бодлого Сурталчилгаа байршуулах Холбоо барих

Веб сайтад агуулагдсан мэдээлэл зохиогчийн эрхийн хуулиар хамгаалагдсан тул зөвшөөрөлгүй хуулбарлах хориотой.

Copyright © MMINFO.MN All Rights Reserved. Powered by HUREEMEDIA.





Эхлэл Улс төр Эдийн засаг Үзэл бодол Спорт Нийгэм Дэлхий Энтертайнмэнт Зурхай
  • Нийтлэл
  • •
  • Ярилцлага
  • •
  • Сурвалжлага
  • •
  • Азийн АШТ
  • •
  • Фото мэдээ
  • •
  • Оддын амьдрал
БҮХ СЭДЭВ
  • •Засгийн газар
  • •Ерөнхийлөгч
  • •Гадаад харилцаа
  • •Нийтлэл
  • •Бөхийн төрлүүд
  • •Чуулган
  • •Фото мэдээ
  • •Сагсанбөмбөг
  • •Уул уурхай
  • •Нийслэл
  • •Яам, Агентлаг
  • •E-Sport
  • •Ипотекийн зээл
  • •ММ-ын тодруулга
  • •Видео мэдээ
ХУРААХ
Аваргуудын лиг: Боруссия...
Оклахома Сити Тандер хожиж,...

Яргуйг нь биш түүнийг идсэн ямааг нь...

Эрдмаа 2024-05-08
    ХУВААЛЦАХ ЖИРГЭХ
Яргуйг нь биш түүнийг идсэн ямааг нь...

Монголчууд бид аливаа зүйлд учир начрыг нь олоогүй, ямар ч ойлголтгүй байж илт хошууран дайрдаг мугуйд зантай болсон гэхэд хилсдэхгүй. Харин хаврын улиралд бодисын солилцоо удаашрах, нозоорох, ядрах, хоолны шингээлт муудах, ам хатах, арьс хуурайших,  үс хумс хугарамтгай болох, өтгөн хатах зэрэг шинж тэмдгүүд өргөн илэрдэг. Ийм үед өөрийн бие махбодод тохирсон хоол хүнс хэрэглэх учиртай гэж эрдэмтэн судлаачид хэлж байна. 

Гэтэл монголчууд бид сүүлийн үед  эрүүл мэндээ сахин хамгаалах гэж ам дамжсан үнэн, худал нь үл мэдэх зүйлийг хэрэглэж хуч өвчнөө сэдрээх, бүр өчин эмгэг тусах явдал газар авсаар. 

Үүний нэг тод жишээ нь яргуй идэх. Өдийд яргуй ид ургаж байна. Яргуй идвэл хүч тамир ордог, хоолойн өвчин эдгэдэг ер нь бол элдэв өвчин зовлонгүй супер хүн болж хувирдаг гэсэн буруу ойлголттой явдаг нь харамсалтай. 

Үүний нэг тод жишээ нь яргуй идэх. Өдийд яргуй ид ургаж байна. Яргуй идвэл хүч тамир ордог, хоолойн өвчин эдгэдэг ер нь бол элдэв өвчин зовлонгүй супер хүн болж хувирдаг гэсэн буруу ойлголттой явдаг нь харамсалтай. 

Аливаа эмийн ургамалд химийн бодис маш их хэмжээгээр агуулагддаг. Ялангуяа алкалоид өндөртэй ургамлууд хоруу чанар ихтэй. Хэдий чинээ эмийн чанар өндөртэй байна тэр хэмжээгээрээ хоруу чанартай бодисын агууламж ихтэй гэдгийг та бүхэн мэдэх хэрэгтэй. Яргуй бол дээр хэлсэн шиг халуун чанарын, хоруу чанар өндөртэй эмийн ургамал. Дорнын уламжлалт анагаах ухаанд яргуйг хамгийн их судалсан байдаг.

Гэхдээ эм, тангийн орц найрлагад маш бага хэмжээгээр ордог ургамал, дангаар нь өргөн дэлгэр хэрэглэдэггүй хэмээн уламжлалт анагаах ухааны эм баригч нар болон эрдэмтэн судлаачид хэлдэг юм билээ. Гэтэл хүмүүс  дөнгөж ургаж буй буюу хор нь гараагүй яргуйг дур мэдэн идчихдэг. Ингэснээр могойн яр өвчин тусдаг. Мөн халуун чанарын ургамал учраас хүний хууч өвчнийг сэдрээдэг, хоолой, ходоодны шарх үүсгэдэг, ургамлын харшил өгдөг гээд сөрөг олон асуудал гардаг байна. Монголчууд эрт дээр үеэс яргуйг түүж хатаагаад хандалж хачигт баригдсан, омруутсан /малын аман дээр яр гарах/ малын хошуунд түрхэн хэрэглэдэг байж. 

Түүнээс биш өөрсдөө идэж уугаад байсан уламжлал алга. Яргуй  хүнээс илүүтэй малд нэн тэргүүнд тустай. Хаврын сульдсан малыг тэнхрэхэд хамгийн түрүүнд цэцэглэсэн яргуй чухал нөлөөтэй аж. Иймд яргуйг нь бус энэ ургамлыг  идсэн ямааны махыг  хүнсэндээ хэрэглэх нь хамгийн оновчтой арга. Учир нь байгалийн зохилдлоготой амьд лабораториор боловсруулагдсан учраас хүний биед илүү шим тэжээл өгдөг юм байна. Ялангуяа шөлтэй хоол, цайнд хийж хэрэглэх нь илүү үр дүнтэй гэдэг. 

Яргуйны дараа монголчууд бидний сүүлийн үед хошуурах болсон бас нэг эрсдэлтэй асуудал бий. Тэр нь голионы бөгс  сорох. Сүүлийн үед  ургамлын харшил эдгэрдэг гэх мэт худал мэдээлэлд автан амьдаар нь голиог бөгснөөс нь сорох үйлдэл цөөнгүй гарах болсон. Зарим хүн фейсбүүкээр голионы бөгс сорох аяныг ч өрнүүлдэг тал бий. Энэ бол маш аюултай зүйл.  

Эрүүл мэндийн байгууллагын мэргэжилтнүүд голионы  бөгс сорохгүй байхыг анхааруулдаг билээ. Азийн орнууд тэр тусмаа өмнө Хятад,  Японд ургамлын харшилд царцааг шинжлэх ухааны аргаар боловсруулан хэрэглэдэг. Өөрөөр хэлбэл царцааны бэлдмэл гаргаж хэрэглэдэг юм байна.  Харин голиог огт хэрэглэдэггүй. Голио өвс ургамлаас гадна махан идэштэй. Сэг зэм үхсэн мэрэгчээр давхар хооллоно. Ийм учраас  голионы гэдсэнд туузан хорхой үржсэн байдаг аж. Адуу, үхэр өвс идэж байхад голио хазагдаж гэдсэнд нь орсноор туузан хорхой үржиж адуу, үхэр турж эцэстээ үхэхэд хүрдэг тал бий. 

Тэгэхээр хүний ходоодонд  орсон туузан хорхой  шулуун гэдсэнд үржиж том цүдгэр гэдэстэй болох эсвэл турж эцэж амьдаараа өтний хоол болж эхэлдэг. Зарим нь урт болсоор байгаад ходоодны амаар цухуйж гарч ирэх тохиолдол бий. Мөн гэдэс дотор нь туузан хорхой өндөглөж шулуун гэдэс болон шүлсээр гадагшилдаг бөгөөд ахуйн замаар эргэн тойрондоо халдварлаж бусдыг өвчлүүлдэг талтай. Ам, шүлс, аяга, гар, ор хөнжил гэх мэт замаар өндөг халдварлаж дараагийн хүний ходоодонд үржиж эхэлдэг байна. Судалгаанаас харвал голио нь биедээ  50 мянга хүртэлх тооны, 18 төрлийн шимэгч шавжийн өндөг, 140 орчим өвчин үүсгэх нян, вирус, бүр тахлын нян ч тээх тохиолдол байдаг аж. Монголчууд голиог эмчилгээнд хэрэглэж ирээгүй. Харин ч голиог няцлахад өвөө, эмээ мал, амьтанд  өвчин түгээх нь үү чи. Дахиж ийм зүйл хийв дээ гэж маш их дургүйцэж зандардаг байж билээ.  Иймд голио барьж аваад бөгснөөс сорно гэдэг бол монголчуудын хэлдгээр үхлээ эрсэн хулгана муурын сахлаар оролдоно гэдэг шиг зүйл болох юм байна. Тэгэхээр ам дамжсан худал мэдээлэлд итгэж эрүүл мэнд амь насаараа дэнчин тавих нь тийм ч ухаалаг алхам биш. Аливаа ургамал, амьтны гаралтай зүйлийг эрүүл мэндийн шаардлагаар хэрэглэхээр бол эмч мэргэжилтэн, эрдэмтэн мэргэдээс зөвлөгөө авч шинжлэх ухаанчаар хандах чухал юм.

Эх сурвалж: Монголын мэдээ сонин #ҮзэлБодол #Дугаарын60мөр

2024 оны таввдугаар сарын 06. Даваа. №046 (5964)

ФОТО:

Сэдвүүд : #Нийтлэл  
ХОЛБООТОЙ МЭДЭЭ
Оюу толгойг гэрээлэхдээ “Онтрэ”-г яагаад үлдээснээ С.Баяр сонсголд очиж ярих ёстой
“Цагдаа гаальчид” ГЕГ-ыг юу болгоод байна вэ?
“Эрдэнэтийн 49”-ийн Д.Эрдэнэбилэг нарыг шүүх ёстой юу, шагнах учиртай юу?
С.Зоригийг хөнөөсөн хэргийг мөрдөж байсан ажлын хэсгийг дахиад “задлав” уу
ШУУРХАЙ МЭДЭЭ
8 цагийн өмнө өмнө

А.Миеэгомбо: Эрүүл Мэндийн Яамны тендерийн ажлыг хийж гүйцэтгээд, үлдэгдэл мөнгөө авч чаддаггүй ээ

8 цагийн өмнө өмнө

Б.Энх-Оргил өнөөдөр дэлхийн аварга цолны төлөө тулалдана

9 цагийн өмнө өмнө

Монгол Улсын Ерөнхийлөгч У.Хүрэлсүх Гэгээн Ширээт Улсын төрийн тэргүүнтэй уулзлаа

9 цагийн өмнө өмнө

Харилцааны түвшнийг хоёр шат алгасан ахиулсан Ерөнхийлөгчийн айлчлал өндөрлөлөө

9 цагийн өмнө өмнө

"The Mongolz" баг мэйжорын эхний өдөр нэг хожил, нэг хожигдолтой боллоо

9 цагийн өмнө өмнө

Морин хуурын найрал хөгжмийн хамт олон Ром хотноо уран бүтээлээ өргөн барилаа

9 цагийн өмнө өмнө

Гэр бүлийн хууль тогтоомжийг боловсронгуй болгоно

9 цагийн өмнө өмнө

Оюу толгойг гэрээлэхдээ “Онтрэ”-г яагаад үлдээснээ С.Баяр сонсголд очиж ярих ёстой

9 цагийн өмнө өмнө

“Цагдаа гаальчид” ГЕГ-ыг юу болгоод байна вэ?

9 цагийн өмнө өмнө

Ц.Эрдэнэбаатар: Халтиргаа гулгаа үүсгэхгүйн тулд шөнийн цагаар машин, техникүүдийг тогтмол ажиллуулж байна

9 цагийн өмнө өмнө

Олон удаагийн үйлдлээр их хэмжээний авлига авсан гаалийн байцаагчдыг саатуулжээ

9 цагийн өмнө өмнө

Найман цагаан мэнгэтэй шар бич өдөр

9 цагийн өмнө өмнө

Өдөртөө 8-10 хэм хүйтэн байна

1 өдрийн өмнө өмнө

“Багахангай-Хөшигийн хөндий” төмөр замын төслийн бүтээн байгуулалт 84 хувьтай байна

1 өдрийн өмнө өмнө

Нийслэлийн Онцгой байдлын газарт ажиллаж, холбогдох үүрэг чиглэлийг өглөө

1 өдрийн өмнө өмнө

"The Mongolz" баг мэйжорын эхний тоглолтоо "Imperial Esports" багтай хийнэ

1 өдрийн өмнө өмнө

Гадаад валютын улсын нөөцийн хэмжээ 6.0 тэрбум ам.долларт буюу түүхэн дээд хэмжээнд хүрлээ

1 өдрийн өмнө өмнө

Х.Нямбаатар: Энэ онд 3933 нэгж талбар чөлөөлж, орон сууц, дэд бүтцийн төслүүдийг хэрэгжүүлж байна

1 өдрийн өмнө өмнө

Түлш хэрэглэгчдэд үйлчлэх төвөөс яндан, зуух хөөлөх ажлыг тогтмол хийж байна

1 өдрийн өмнө өмнө

Зэсийн баяжмал хайлуулах, боловсруулах үйлдвэрийн эрх зүйн орчныг сайжруулна

1 өдрийн өмнө өмнө

Цахим системд холбогдох мэдээллийг нэгтгэж ажиллахыг үүрэг болголоо

1 өдрийн өмнө өмнө

Үнийн зохиомол өсөлтөөс сэргийлэх Шуурхай штаб байгууллаа

1 өдрийн өмнө өмнө

Хөгжлийн бэрхшээлтэй хүний хөгжлийн газрыг тохируулагч агентлаг болгох санал

1 өдрийн өмнө өмнө

“Эрдэнэтийн 49”-ийн Д.Эрдэнэбилэг нарыг шүүх ёстой юу, шагнах учиртай юу?

1 өдрийн өмнө өмнө

С.Зоригийг хөнөөсөн хэргийг мөрдөж байсан ажлын хэсгийг дахиад “задлав” уу

1 өдрийн өмнө өмнө

Үс засуулвал эд мал арвидна

1 өдрийн өмнө өмнө

Их төлөв цэлмэг, өдөртөө 10-12 хэм хүйтэн байна

2 өдрийн өмнө өмнө

Үнийн зохиомол өсөлтөөс сэргийлэх Шуурхай штаб байгуулжээ

2 өдрийн өмнө өмнө

Засгийн газрын хуралдаанаар үнийн өсөлтийн асуудлаар танилцуулга сонсоно

2 өдрийн өмнө өмнө

МИК-ийнхан ASMMA-ны ээлжит хуралд оролцлоо

САНАЛ БОЛГОХ
2025-11-28 өмнө

Нийслэлийн сургуулиуд цахимаар хичээллэх хуваарь гаргажээ

2025-11-28 өмнө

Хамтран зээлдэгч ипотекийн зээлд дахин хамрагдах боломжтой юу?

2025-11-28 өмнө

Улаанбаатар метро төслийн бүтээн байгуулалтыг 2026 онд эхлүүлнэ

2025-11-28 өмнө

Н.Алтанхуяг, Лу.Гантөмөр нар Ерөнхийлөгчид өрсөлдөнө

2025-11-28 өмнө

С.Наранцогтыг тушаал ахиулах нь Д.Амарбаясгалан асуудалгүй гэсэн үг үү?

2025-11-28 өмнө

Өвлийн элсэлтийн шалгалт арванхоёрдугаар сарын 4-нд эхэлнэ

2025-11-30 өмнө

Гандантэгчэнлин хийдийн гэрэлтүүлгийн ажил 90 хувьтай үргэлжилж байна

2025-11-30 өмнө

Бичил хорооллын таван байрны фасад дулаалгын ажил дууслаа

2025-11-29 өмнө

Тун удахгүй: “SANTA VILLAGE - САНТАГИЙН ТОСГОН”

2025-11-29 өмнө

“Эрдэнэс тавантоглой” ХК-д хийх хөндлөнгийн аудит эхэллээ

2025-11-29 өмнө

Х.Нямбаатар: Орон сууцны шинэ загвар, ухаалаг шийдэл бүхий төсөл, хөтөлбөрүүдийг эрчимтэй хэрэгжүүлж байна

2025-12-02 өмнө

Битүүмжлэх технологийг ашиглан барилга угсралтын ажлыг үргэлжлүүлж байна

2025-11-30 өмнө

Лаг хатааж шатаах үйлдвэр төсөлд төр, хувийн хэвшлийн түншлэлийн бүрэн шинжилгээ хийнэ

2025-11-28 өмнө

Үс засуулвал нас уртасна

2025-11-29 өмнө

СХД-ийн эмнэлэгт эмчлүүлж буй хүүхдийн 81 хувь нь томуугийн эсрэг дархлаажуулалтад хамрагдаагүй байна

2025-12-01 өмнө

Хан-Уул дүүргийн 10-р хорооны өрхийн ЭМТ-ийн барилгын ажил дууслаа

2025-12-02 өмнө

Сүхбаатарын талбайгаас Скай Резорт чиглэлд автобус явна

2025-12-01 өмнө

Х.Нямбаатар: 100-4200 кВт-ын зуухтай ӨЭМТ, хорооны байруудыг ирэх жил хийн болон цахилгаан халаагуурт шилжүүлнэ

2025-11-28 өмнө

Электрон тамхийг тусгай зөвшөөрөлтэй худалддаг болно

2025-12-01 өмнө

Н.Наранбаатар: Хүүхдийн хэвтэн эмчлүүлэх 1280 орыг нэмлээ

2025-12-01 өмнө

Монголбанкны Ерөнхийлөгчид нэр дэвшигчтэй хийх сонсгол болно

2025-11-28 өмнө

Л.Өлзийсайханы үүрэг хүлээх цаг буюу Цэцээс УИХ руу буцахын учир…

2025-11-29 өмнө

Г.Занданшатар: Төсвийг танаснаар зөв голдиролд нь оруулж чадсан

2025-11-29 өмнө

“Богдхан уулын хишиг” барилдаан өнөөдөр болно

2025-11-29 өмнө

Х.Нямбаатар: ТЭЦ-3 орчимд агаар бохирдолтой байгаа

2025-12-02 өмнө

СХД-ийн 62 дугаар сургуулийн өргөтгөлийг ашиглалтад орууллаа

2025-12-01 өмнө

Ипотекийн зээлдэгчийн орлогыг хэрхэн тодорхойлох вэ?

2025-11-30 өмнө

Л.Энхрийлэн Абу-Дабигийн Их дуулга тэмцээнээс мөнгөн медаль хүртлээ

2025-11-29 өмнө

Төрийн өмчит зарим компанийн удирдлагад хариуцлага тооцно

2025-12-02 өмнө

“Нэр нь үл мэдэгдэх цэргийн бунхан”-д цэцэг өргөж, хүндэтгэл үзүүллээ

Бидний тухай Редакцийн бодлого Сурталчилгаа байршуулах Холбоо барих Дээшээ буцах


Веб сайтад агуулагдсан мэдээлэл зохиогчийн эрхийн хуулиар хамгаалагдсан тул зөвшөөрөлгүй хуулбарлах хориотой.

Copyright © MMINFO.MN All Rights Reserved. Powered by HUREEMEDIA.