• Эхлэл
  • Цаг агаар
  • Валют ханш
  • Улс төр
  • Эдийн засаг
  • Үзэл бодол
  • Спорт
  • Нийгэм
  • Дэлхий
  • Энтертайнмэнт
  • Зурхай



Хүнсний аюулгүй байдлыг хангахад бүх талын оролцоо чухал

Махны чанар, аюулгүй байдалтай холбоотой дуулиан дэгдсэний дараахан ерөнхийлөгч У.Хүрэлсүх орон даяар “Хүнсний хувьсгал” эхлүүлэхээ зарлаж, УИХ-ын чуулганы энэ сарын 17-ны нэгдсэн хуралдаанаар “Хүнсний хангамж, аюулгүй байдлыг хангах талаар авах зарим арга хэмжээний тухай” тогтоолыг баталлаа. Хүн амын хүнсний хангамж, аюулгүй байдлыг хангах чиглэлээр нэгдсэн бодлого хэрэгжүүлэх энэ тогтоолыг хэрэгжүүлэхэд эхний ээлжинд 1.7 их наяд төгрөг шаардлагатай гэсэн тооцоог гаргажээ.

Энэ хүрээнд хүнсний аюулгүй байдлыг хангах нэгдсэн тогтолцоог бүрдүүлэх татвар, хөрөнгө оруулалтын таатай орчин бүрдүүлэх, хүнсний түүхий эд, бүтээгдэхүүний хөндлөнгийн хяналтын зохицуулалтыг бий болгох хууль эрх зүйн орчинг сайжруулах ажлыг Байгаль орчин, хүнс, хөдөө аж ахуйн байнгын хороо хариуцан ажиллахаар болсон юм.

Үүнтэй холбогдуулан “Хүнсний хангамж, аюулгүй байдал-Хүнс, хөдөө аж ахуй, хөнгөн үйлдвэрийн салбарын шинжлэх ухаан, технологи, инноваци” үндэсний зөвлөгөөн өчигдөр боллоо.

Энэ үеэр Ерөнхийлөгч У.Хүрэлсүх “Хүнсний хувьсгалын үр дүнд ирэх таван жилд гол нэр төрлийн 19 хүнсний бүтээгдэхүүнээр дотоодын хэрэгцээгээ хангаж, цаашлаад Монгол Улс хүнс экспортлогч орон болох эхлэлээ тавина. Төр засаг нь шаардлагатай судалгаагаа эрдэм шинжилгээний байгууллагууд, их сургуулиуддаа захиалдаг, санхүүжүүлдэг, судалгааны үр дүнд суурилж төрийн бодлогыг шинжлэх ухаанд суурилан тодорхойлж, хэрэгжүүлэх ёстой. Монгол төрийн бодлого шинжлэх ухаанд тулгуурласан байх ёстой. Шинжлэх ухааныг улстөржүүлж огт болохгүй” гэсэн юм.

 

ТЕХНОЛОГИЙН ШИНЭЧЛЭЛ НЬ ИРГЭД ЭРҮҮЛ ХҮНС ХЭРЭГЛЭХ ХАМГИЙН ЧУХАЛ ҮНДЭС

Манай улсын ХАА-н үйлдвэрлэлийн технологи экологид ээлгүй байгаа нь газар тариалан, мал аж ахуйн салбарын үр ашиг, бүтээмжийг бууруулж, өрсөлдөх чадваргүй болгож байгаа нь хүнсний аюулгүй байдал алдагдах үндэс суурь болж байгааг судлаачид онцлов. Тиймээс техник технологио шинэчлэх нь иргэд эрүүл хүнс хэрэглэх хамгийн чухал үндэс гэдгийг зөвлөгөөний үеэр тодотголоо.

Энэ талаар Хөдөө аж ахуйн их сургуулийн захирал Т.Хэрүүга “Дэлхийн уур амьсгалын өөрчлөлтөөс үүдэн экологийн тэнцвэр алдагдаж байгаа нь манай улсын хүнсний аюулгүй байдлын сул тал болж байна. Үүнээс үүдэн мал өвчилж, ашиг шим нь буурч, хөрс доройтож, бэлчээрийн нөөц хомсдож байна. Энэ бүхнийг шийдвэрлэхийн тулд шинжлэх ухаан, инновацийн экосистем, өндөр технологи, ухаалаг хөдөө аж ахуйг хөгжүүлж, хүнсний аюулгүй байдалд хүрнэ гэж харж байна. Энэ нь экологид ээлтэй, уур амьсгалын өөрчлөлтөд дасан зохицох тогтвортой өөрчлөлтийг бий болгож чадна. Тиймээс манай сургууль нарийвчлалтай хөдөө аж ахуй, ухаалаг хөдөө аж ахуй гэсэн хоёр чиглэлийн хөтөлбөрийг боловсруулаад байна” гэсэн юм.

Хүнсний аюулгүй байдлыг хангахын тулд техник технологио шинэчлэхээс гадна тэдгээр тоног төхөөрөмжийг ашиглаж, шинэлэг бүтээгдэхүүнийг нэвтрүүлэх чадварлаг боловсон хүчин зайлшгүй шаардлагатай. Хөдөө аж ахуйн салбарын мэргэжилтэн бэлтгэдэг улсын ганц сургууль болох ХААИС жилд 1200-1500 оюутан элсүүлдэг. Энэ онд тэдний 75 хувь нь төгсөөд ажлын байртай болжээ. Салбарын асуудлаа шийдвэрлэх чадварлаг боловсон хүчинг бэлтгэхийн тулд тус сургууль энэ намар 2000 оюутан элсүүлэхийн сацуу, оюутнууд нь 100 хувь төгсөлтийн ажил бичээд бизнес төлөвлөгөөтэй төгсөх чиглэлд хөтөлбөрөө боловсруулан ажиллаж байна. Эхний жилүүдэд ХААИС-ийн эмэгтэй оюутны тоо их байсан сүүлийн жилүүдэд эрэгтэй оюутнуудын тоо өсч, хүйсийн  харьцаа тэнцвэржиж байгааг захирал Т.Хэрүүга онцолж байв.

Ийн Монгол Улс хүнсний хангамж, аюулгүй байдлаа хангахын тулд юун дээр анхаарах ёстой талаар экспертүүдийн байр суурийг хүргэе.

 

Шинжлэх ухааны академийн ерөнхийлөгч Д.Рэгдэл: Хүнсний аюулгүй байдлыг хангахад нэгдсэн зохицуулалт шаардлагатай

 

-Хүнсний үйлдвэрлэл, аюулгүй байдал, технологийн шинжлэх ухаан хөгжүүлэлтийн салбарын хүний нөөц хүрэлцэхгүйгээс гадна технологийн чадавхи өндөр биш байна. Ажиллаж байгаа эрдэм шинжилгээний байгууллагуудын уялдаа холбоо сулаас хамтын ажиллагааны нэгдсэн зохицуулалтын механизм дутагдаж байна. Үүнээс болоод судлаачдын хийж байгаа ажлын цар хүрээ өргөжиж чадахгүй байна. Тиймээс шинжлэх ухаан, технологийн инновацийн нэгдсэн тогтолцоог бүрдүүүлэхэд нэн тэргүүнд анхаарах хэрэгтэй. Үүнд хөрөнгө санхүү гэхээсээ хамтын ажиллагааг уялдан зохицуулах удирдлагын оновчтой менежмент шаардлагатай.

Эрдэмтэд нь хүнсний аюулгүй байдал, хангамжийн шинэ техник технологи, инновацийн шинжлэх ухааны үндэслэлийг боловсруулан, их сургууль, эрдэм шинжилгээний байгууллага нь мэргэшсэн хүний нөөцийг бүрдүүлж, хувийн хэвшил нь эрүүл хүнс үйлдвэрлэн, төр нь хүнс, хөдөө аж ахуй, хөнгөн үйлдвэрийн салбарын нэгдсэн бодлого, хяналт, санхүүжилтийн уян хатан бөгөөд оновчтой механизмаар хангаж байж салбарын асуудлыг цогцоор нь шийдвэрлэх нөхцөл бүрдэнэ гэж үзэж байна.

 

ШУТИС-ИЙН ҮЙЛДВЭРЛЭЛИЙН ТЕХНОЛОГИЙН СУРГУУЛИЙН ЗАХИРАЛ Ж.ТУЯАЦЭЦЭГ: МАЛЫН ГАРАЛТАЙ БҮТЭЭГДЭХҮҮНД НАЙРЛАГЫН ШИНЖИЛГЭЭ ХИЙХ НЬ ЧУХАЛ

 

-Хүнсний бие даасан байдлыг гурван шатаар нь авч үзвэл манай улс 42 хувь байгаа учир хүнсний бие даасан байдлаа алдсан гэж олон улсын байгууллага дүгнэжээ. Дэлхийн өлсгөлөн ба хүнсний аюулгүй байдлын хяналт гэсэн үзүүлэлтээр хүнсний хэрэглээ хангалтгүй хүн ам нь 400 мянга байна. Хүнсний баталгаат бус байдал нь олон төрлийн өвчлөл, хорт хавдрыг үүсгэдэг. Хүнсний эрдэм шинжилгээ, судалгааны хүрээлэн байгуулах шийдвэрийг Засгийн газраас саяхан гаргасан. Энэ хүрээлэн нийгмийн эрүүл мэндийг хамгаалах чиглэлийн судалгааг өргөн хүрээнд хийх шаардлагатай байна. Зөв зохистой хоолллохын тулд хүнсний ногоо, малын гаралтай бүтээгдэхүүнд найрлагын шинжилгээ хийх нь чухал юм. Мөн хүнс тээвэрлэх, хадгалах,шошгожуулах нь хүрээлэнгийн хамгийн чухал чиглэл байхаар төлөвлөж байна. Энэ чиглэлийн судалгаа шинжилгээний ажлыг өргөжүүлэхийн тулд боловсон хүчний нөөцөө бүрдүүлж, чадавхжуулах нь хамгаас чухал. 

 

ХААИС-ИЙН СУРГАЛТЫН АЛБАНЫ ДАРГА Б.ЛХАГВАДОРЖ: ХАА-Н САЛБАРЫН ОЮУТНУУДЫН ТӨЛБӨРИЙГ ТӨРӨӨС ХӨНГӨЛӨХ ХЭРЭГТЭЙ

 

-Салбарын бодлогыг хэрэгжүүлэхэд дээд боловсролтой мэргэжилтэн зайлшгүй чухал. Манай сургууль бакалаврын түвшинд 61 хөтөлбөрөөр мэргэжилтэн бэлтгэдэг хэдий ч хөдөө орон нутгийн эрэлтийг хангаж чадахгүй байна. Энэ нь энэ чиглэлийн оюутнуудын сургалтын төлбөрийг төрөөс хөнгөлөх бодлого сайн хэрэгжихгүй байгаатай холбоотой. Малын их эмч, мал зүйч, газар тариалангийн чиглэлийн мэргэжилтэн учир дутагдалтай байна. Тиймээс эдгээр боловсон хүчнийг нэмэгдүүлэхэд сургалтын төлбөрийг хөнгөлөх  оновчтой хөтөлбөр хэрэгжүүлэх нь чухал. Хүнсний аюулгүй байдал, чанар, эрүүл ахуйн байцаагч чиглэлээр гурван хөтөлбөр хэрэгжүүлдэг. Жилд 20-30 оюутан хүнсний аюулгүй байдлын байцаагчаар төгсдөг. Гэхдээ хүнсний аюулгүй байдал дан ганц энэ чиглэлийн байцаагчид хамаарахгүй, өргөн хүрээний асуудал. Малчид, хөрс эрүүл байхаас, хүнсний салбарын бэлтгэн нийлүүлэгчдийн түүхий эдээс хүнсний аюулгүй байдал хамаарна. Үндсэндээ хүнсний аюулгүй байдал бол Монгол Улсын иргэн бүрийн хариуцлагатай үйлдлээс хамаарах чухал   салбар юм.

Хүнсний аюулгүй байдлын талаар хийсэн судалгаа манай улсад хангалттай бий. Эдгээрээс үзэхэд ядуу болон чинээлэг өрх үл харгалзан хүнсний баталгаат байдал алдагдсан гэдгийг судалгаагаар тогтоосон талаар ШУТИС-ийн Үйлдвэрлэлийн технологийн сургуулийн захирал Ж.Туяацэцэг илтгэлдээ дурдсан юм. Тиймээс “Хүнсний хангамж, аюулгүй байдлыг хангах талаар авах зарим арга хэмжээний тухай” тогтоолыг хэрэгжүүлэх нь нэн чухал байгаа юм.

Эх сурвалж: “Зууны мэдээ” сонин

2022 ОНЫ ЗУРГААДУГААР САРЫН 28. МЯГМАР ГАРАГ. № 126 (6858)

    ХУВААЛЦАХ ЖИРГЭХ


МЭДЭЭНИЙ СЭТГЭГДЭЛ
ХОЛБООТОЙ МЭДЭЭ
Энэ онд нийслэлийн мал аж ахуй эрхлэхийг хориглосон бүсээс 214 айлын 8495 малыг гаргав
Салсан найз охин нь хувийн мэдээллийг нь ашиглан аппликэйшнээс зээл авчээ
Өнөөдөр тэгш, сондгой дугаарын хязгаарлалтгүй замын хөдөлгөөнд оролцоно
Үс засуулвал жаргал үргэлжид ирнэ



Веб сайтад агуулагдсан мэдээлэл зохиогчийн эрхийн хуулиар хамгаалагдсан тул зөвшөөрөлгүй хуулбарлах хориотой.

Copyright © MMINFO.MN All Rights Reserved. Powered by HUREEMEDIA.





  • Эхлэл
  • Цаг агаар
  • Валют ханш
  • Улс төр
  • Эдийн засаг
  • Үзэл бодол
  • Спорт
  • Нийгэм
  • Дэлхий
  • Энтертайнмэнт
  • Зурхай



Хүнсний аюулгүй байдлыг хангахад бүх талын оролцоо чухал

Махны чанар, аюулгүй байдалтай холбоотой дуулиан дэгдсэний дараахан ерөнхийлөгч У.Хүрэлсүх орон даяар “Хүнсний хувьсгал” эхлүүлэхээ зарлаж, УИХ-ын чуулганы энэ сарын 17-ны нэгдсэн хуралдаанаар “Хүнсний хангамж, аюулгүй байдлыг хангах талаар авах зарим арга хэмжээний тухай” тогтоолыг баталлаа. Хүн амын хүнсний хангамж, аюулгүй байдлыг хангах чиглэлээр нэгдсэн бодлого хэрэгжүүлэх энэ тогтоолыг хэрэгжүүлэхэд эхний ээлжинд 1.7 их наяд төгрөг шаардлагатай гэсэн тооцоог гаргажээ.

Энэ хүрээнд хүнсний аюулгүй байдлыг хангах нэгдсэн тогтолцоог бүрдүүлэх татвар, хөрөнгө оруулалтын таатай орчин бүрдүүлэх, хүнсний түүхий эд, бүтээгдэхүүний хөндлөнгийн хяналтын зохицуулалтыг бий болгох хууль эрх зүйн орчинг сайжруулах ажлыг Байгаль орчин, хүнс, хөдөө аж ахуйн байнгын хороо хариуцан ажиллахаар болсон юм.

Үүнтэй холбогдуулан “Хүнсний хангамж, аюулгүй байдал-Хүнс, хөдөө аж ахуй, хөнгөн үйлдвэрийн салбарын шинжлэх ухаан, технологи, инноваци” үндэсний зөвлөгөөн өчигдөр боллоо.

Энэ үеэр Ерөнхийлөгч У.Хүрэлсүх “Хүнсний хувьсгалын үр дүнд ирэх таван жилд гол нэр төрлийн 19 хүнсний бүтээгдэхүүнээр дотоодын хэрэгцээгээ хангаж, цаашлаад Монгол Улс хүнс экспортлогч орон болох эхлэлээ тавина. Төр засаг нь шаардлагатай судалгаагаа эрдэм шинжилгээний байгууллагууд, их сургуулиуддаа захиалдаг, санхүүжүүлдэг, судалгааны үр дүнд суурилж төрийн бодлогыг шинжлэх ухаанд суурилан тодорхойлж, хэрэгжүүлэх ёстой. Монгол төрийн бодлого шинжлэх ухаанд тулгуурласан байх ёстой. Шинжлэх ухааныг улстөржүүлж огт болохгүй” гэсэн юм.

 

ТЕХНОЛОГИЙН ШИНЭЧЛЭЛ НЬ ИРГЭД ЭРҮҮЛ ХҮНС ХЭРЭГЛЭХ ХАМГИЙН ЧУХАЛ ҮНДЭС

Манай улсын ХАА-н үйлдвэрлэлийн технологи экологид ээлгүй байгаа нь газар тариалан, мал аж ахуйн салбарын үр ашиг, бүтээмжийг бууруулж, өрсөлдөх чадваргүй болгож байгаа нь хүнсний аюулгүй байдал алдагдах үндэс суурь болж байгааг судлаачид онцлов. Тиймээс техник технологио шинэчлэх нь иргэд эрүүл хүнс хэрэглэх хамгийн чухал үндэс гэдгийг зөвлөгөөний үеэр тодотголоо.

Энэ талаар Хөдөө аж ахуйн их сургуулийн захирал Т.Хэрүүга “Дэлхийн уур амьсгалын өөрчлөлтөөс үүдэн экологийн тэнцвэр алдагдаж байгаа нь манай улсын хүнсний аюулгүй байдлын сул тал болж байна. Үүнээс үүдэн мал өвчилж, ашиг шим нь буурч, хөрс доройтож, бэлчээрийн нөөц хомсдож байна. Энэ бүхнийг шийдвэрлэхийн тулд шинжлэх ухаан, инновацийн экосистем, өндөр технологи, ухаалаг хөдөө аж ахуйг хөгжүүлж, хүнсний аюулгүй байдалд хүрнэ гэж харж байна. Энэ нь экологид ээлтэй, уур амьсгалын өөрчлөлтөд дасан зохицох тогтвортой өөрчлөлтийг бий болгож чадна. Тиймээс манай сургууль нарийвчлалтай хөдөө аж ахуй, ухаалаг хөдөө аж ахуй гэсэн хоёр чиглэлийн хөтөлбөрийг боловсруулаад байна” гэсэн юм.

Хүнсний аюулгүй байдлыг хангахын тулд техник технологио шинэчлэхээс гадна тэдгээр тоног төхөөрөмжийг ашиглаж, шинэлэг бүтээгдэхүүнийг нэвтрүүлэх чадварлаг боловсон хүчин зайлшгүй шаардлагатай. Хөдөө аж ахуйн салбарын мэргэжилтэн бэлтгэдэг улсын ганц сургууль болох ХААИС жилд 1200-1500 оюутан элсүүлдэг. Энэ онд тэдний 75 хувь нь төгсөөд ажлын байртай болжээ. Салбарын асуудлаа шийдвэрлэх чадварлаг боловсон хүчинг бэлтгэхийн тулд тус сургууль энэ намар 2000 оюутан элсүүлэхийн сацуу, оюутнууд нь 100 хувь төгсөлтийн ажил бичээд бизнес төлөвлөгөөтэй төгсөх чиглэлд хөтөлбөрөө боловсруулан ажиллаж байна. Эхний жилүүдэд ХААИС-ийн эмэгтэй оюутны тоо их байсан сүүлийн жилүүдэд эрэгтэй оюутнуудын тоо өсч, хүйсийн  харьцаа тэнцвэржиж байгааг захирал Т.Хэрүүга онцолж байв.

Ийн Монгол Улс хүнсний хангамж, аюулгүй байдлаа хангахын тулд юун дээр анхаарах ёстой талаар экспертүүдийн байр суурийг хүргэе.

 

Шинжлэх ухааны академийн ерөнхийлөгч Д.Рэгдэл: Хүнсний аюулгүй байдлыг хангахад нэгдсэн зохицуулалт шаардлагатай

 

-Хүнсний үйлдвэрлэл, аюулгүй байдал, технологийн шинжлэх ухаан хөгжүүлэлтийн салбарын хүний нөөц хүрэлцэхгүйгээс гадна технологийн чадавхи өндөр биш байна. Ажиллаж байгаа эрдэм шинжилгээний байгууллагуудын уялдаа холбоо сулаас хамтын ажиллагааны нэгдсэн зохицуулалтын механизм дутагдаж байна. Үүнээс болоод судлаачдын хийж байгаа ажлын цар хүрээ өргөжиж чадахгүй байна. Тиймээс шинжлэх ухаан, технологийн инновацийн нэгдсэн тогтолцоог бүрдүүүлэхэд нэн тэргүүнд анхаарах хэрэгтэй. Үүнд хөрөнгө санхүү гэхээсээ хамтын ажиллагааг уялдан зохицуулах удирдлагын оновчтой менежмент шаардлагатай.

Эрдэмтэд нь хүнсний аюулгүй байдал, хангамжийн шинэ техник технологи, инновацийн шинжлэх ухааны үндэслэлийг боловсруулан, их сургууль, эрдэм шинжилгээний байгууллага нь мэргэшсэн хүний нөөцийг бүрдүүлж, хувийн хэвшил нь эрүүл хүнс үйлдвэрлэн, төр нь хүнс, хөдөө аж ахуй, хөнгөн үйлдвэрийн салбарын нэгдсэн бодлого, хяналт, санхүүжилтийн уян хатан бөгөөд оновчтой механизмаар хангаж байж салбарын асуудлыг цогцоор нь шийдвэрлэх нөхцөл бүрдэнэ гэж үзэж байна.

 

ШУТИС-ИЙН ҮЙЛДВЭРЛЭЛИЙН ТЕХНОЛОГИЙН СУРГУУЛИЙН ЗАХИРАЛ Ж.ТУЯАЦЭЦЭГ: МАЛЫН ГАРАЛТАЙ БҮТЭЭГДЭХҮҮНД НАЙРЛАГЫН ШИНЖИЛГЭЭ ХИЙХ НЬ ЧУХАЛ

 

-Хүнсний бие даасан байдлыг гурван шатаар нь авч үзвэл манай улс 42 хувь байгаа учир хүнсний бие даасан байдлаа алдсан гэж олон улсын байгууллага дүгнэжээ. Дэлхийн өлсгөлөн ба хүнсний аюулгүй байдлын хяналт гэсэн үзүүлэлтээр хүнсний хэрэглээ хангалтгүй хүн ам нь 400 мянга байна. Хүнсний баталгаат бус байдал нь олон төрлийн өвчлөл, хорт хавдрыг үүсгэдэг. Хүнсний эрдэм шинжилгээ, судалгааны хүрээлэн байгуулах шийдвэрийг Засгийн газраас саяхан гаргасан. Энэ хүрээлэн нийгмийн эрүүл мэндийг хамгаалах чиглэлийн судалгааг өргөн хүрээнд хийх шаардлагатай байна. Зөв зохистой хоолллохын тулд хүнсний ногоо, малын гаралтай бүтээгдэхүүнд найрлагын шинжилгээ хийх нь чухал юм. Мөн хүнс тээвэрлэх, хадгалах,шошгожуулах нь хүрээлэнгийн хамгийн чухал чиглэл байхаар төлөвлөж байна. Энэ чиглэлийн судалгаа шинжилгээний ажлыг өргөжүүлэхийн тулд боловсон хүчний нөөцөө бүрдүүлж, чадавхжуулах нь хамгаас чухал. 

 

ХААИС-ИЙН СУРГАЛТЫН АЛБАНЫ ДАРГА Б.ЛХАГВАДОРЖ: ХАА-Н САЛБАРЫН ОЮУТНУУДЫН ТӨЛБӨРИЙГ ТӨРӨӨС ХӨНГӨЛӨХ ХЭРЭГТЭЙ

 

-Салбарын бодлогыг хэрэгжүүлэхэд дээд боловсролтой мэргэжилтэн зайлшгүй чухал. Манай сургууль бакалаврын түвшинд 61 хөтөлбөрөөр мэргэжилтэн бэлтгэдэг хэдий ч хөдөө орон нутгийн эрэлтийг хангаж чадахгүй байна. Энэ нь энэ чиглэлийн оюутнуудын сургалтын төлбөрийг төрөөс хөнгөлөх бодлого сайн хэрэгжихгүй байгаатай холбоотой. Малын их эмч, мал зүйч, газар тариалангийн чиглэлийн мэргэжилтэн учир дутагдалтай байна. Тиймээс эдгээр боловсон хүчнийг нэмэгдүүлэхэд сургалтын төлбөрийг хөнгөлөх  оновчтой хөтөлбөр хэрэгжүүлэх нь чухал. Хүнсний аюулгүй байдал, чанар, эрүүл ахуйн байцаагч чиглэлээр гурван хөтөлбөр хэрэгжүүлдэг. Жилд 20-30 оюутан хүнсний аюулгүй байдлын байцаагчаар төгсдөг. Гэхдээ хүнсний аюулгүй байдал дан ганц энэ чиглэлийн байцаагчид хамаарахгүй, өргөн хүрээний асуудал. Малчид, хөрс эрүүл байхаас, хүнсний салбарын бэлтгэн нийлүүлэгчдийн түүхий эдээс хүнсний аюулгүй байдал хамаарна. Үндсэндээ хүнсний аюулгүй байдал бол Монгол Улсын иргэн бүрийн хариуцлагатай үйлдлээс хамаарах чухал   салбар юм.

Хүнсний аюулгүй байдлын талаар хийсэн судалгаа манай улсад хангалттай бий. Эдгээрээс үзэхэд ядуу болон чинээлэг өрх үл харгалзан хүнсний баталгаат байдал алдагдсан гэдгийг судалгаагаар тогтоосон талаар ШУТИС-ийн Үйлдвэрлэлийн технологийн сургуулийн захирал Ж.Туяацэцэг илтгэлдээ дурдсан юм. Тиймээс “Хүнсний хангамж, аюулгүй байдлыг хангах талаар авах зарим арга хэмжээний тухай” тогтоолыг хэрэгжүүлэх нь нэн чухал байгаа юм.

Эх сурвалж: “Зууны мэдээ” сонин

2022 ОНЫ ЗУРГААДУГААР САРЫН 28. МЯГМАР ГАРАГ. № 126 (6858)



МЭДЭЭНИЙ СЭТГЭГДЭЛ


Бидний тухай Редакцийн бодлого Сурталчилгаа байршуулах Холбоо барих

Веб сайтад агуулагдсан мэдээлэл зохиогчийн эрхийн хуулиар хамгаалагдсан тул зөвшөөрөлгүй хуулбарлах хориотой.

Copyright © MMINFO.MN All Rights Reserved. Powered by HUREEMEDIA.





Эхлэл Улс төр Эдийн засаг Үзэл бодол Спорт Нийгэм Дэлхий Энтертайнмэнт Зурхай
  • Нийтлэл
  • •
  • Ярилцлага
  • •
  • Сурвалжлага
  • •
  • Азийн АШТ
  • •
  • Фото мэдээ
  • •
  • Оддын амьдрал
БҮХ СЭДЭВ
  • •Засгийн газар
  • •Сагсанбөмбөг
  • •Нээлттэй сонсгол
  • •Видео мэдээ
  • •Нийслэл
  • •Чуулган
  • •Фото мэдээ
  • •Яам, Агентлаг
  • •Нийтлэл
  • •Байнгын хороо
  • •Улсын Онцгой Комисс
  • •Ерөнхийлөгч
  • •Уул уурхай
  • •Ипотекийн зээл
  • •E-Sport
ХУРААХ
“Их-7”-гийн удирдагчид дахин...
1:1

Хүнсний аюулгүй байдлыг хангахад бүх талын оролцоо чухал

ДОЛЖИНЖАВ 2022-06-28
    ХУВААЛЦАХ ЖИРГЭХ
Хүнсний аюулгүй байдлыг хангахад бүх талын оролцоо чухал

Махны чанар, аюулгүй байдалтай холбоотой дуулиан дэгдсэний дараахан ерөнхийлөгч У.Хүрэлсүх орон даяар “Хүнсний хувьсгал” эхлүүлэхээ зарлаж, УИХ-ын чуулганы энэ сарын 17-ны нэгдсэн хуралдаанаар “Хүнсний хангамж, аюулгүй байдлыг хангах талаар авах зарим арга хэмжээний тухай” тогтоолыг баталлаа. Хүн амын хүнсний хангамж, аюулгүй байдлыг хангах чиглэлээр нэгдсэн бодлого хэрэгжүүлэх энэ тогтоолыг хэрэгжүүлэхэд эхний ээлжинд 1.7 их наяд төгрөг шаардлагатай гэсэн тооцоог гаргажээ.

Энэ хүрээнд хүнсний аюулгүй байдлыг хангах нэгдсэн тогтолцоог бүрдүүлэх татвар, хөрөнгө оруулалтын таатай орчин бүрдүүлэх, хүнсний түүхий эд, бүтээгдэхүүний хөндлөнгийн хяналтын зохицуулалтыг бий болгох хууль эрх зүйн орчинг сайжруулах ажлыг Байгаль орчин, хүнс, хөдөө аж ахуйн байнгын хороо хариуцан ажиллахаар болсон юм.

Үүнтэй холбогдуулан “Хүнсний хангамж, аюулгүй байдал-Хүнс, хөдөө аж ахуй, хөнгөн үйлдвэрийн салбарын шинжлэх ухаан, технологи, инноваци” үндэсний зөвлөгөөн өчигдөр боллоо.

Энэ үеэр Ерөнхийлөгч У.Хүрэлсүх “Хүнсний хувьсгалын үр дүнд ирэх таван жилд гол нэр төрлийн 19 хүнсний бүтээгдэхүүнээр дотоодын хэрэгцээгээ хангаж, цаашлаад Монгол Улс хүнс экспортлогч орон болох эхлэлээ тавина. Төр засаг нь шаардлагатай судалгаагаа эрдэм шинжилгээний байгууллагууд, их сургуулиуддаа захиалдаг, санхүүжүүлдэг, судалгааны үр дүнд суурилж төрийн бодлогыг шинжлэх ухаанд суурилан тодорхойлж, хэрэгжүүлэх ёстой. Монгол төрийн бодлого шинжлэх ухаанд тулгуурласан байх ёстой. Шинжлэх ухааныг улстөржүүлж огт болохгүй” гэсэн юм.

 

ТЕХНОЛОГИЙН ШИНЭЧЛЭЛ НЬ ИРГЭД ЭРҮҮЛ ХҮНС ХЭРЭГЛЭХ ХАМГИЙН ЧУХАЛ ҮНДЭС

Манай улсын ХАА-н үйлдвэрлэлийн технологи экологид ээлгүй байгаа нь газар тариалан, мал аж ахуйн салбарын үр ашиг, бүтээмжийг бууруулж, өрсөлдөх чадваргүй болгож байгаа нь хүнсний аюулгүй байдал алдагдах үндэс суурь болж байгааг судлаачид онцлов. Тиймээс техник технологио шинэчлэх нь иргэд эрүүл хүнс хэрэглэх хамгийн чухал үндэс гэдгийг зөвлөгөөний үеэр тодотголоо.

Энэ талаар Хөдөө аж ахуйн их сургуулийн захирал Т.Хэрүүга “Дэлхийн уур амьсгалын өөрчлөлтөөс үүдэн экологийн тэнцвэр алдагдаж байгаа нь манай улсын хүнсний аюулгүй байдлын сул тал болж байна. Үүнээс үүдэн мал өвчилж, ашиг шим нь буурч, хөрс доройтож, бэлчээрийн нөөц хомсдож байна. Энэ бүхнийг шийдвэрлэхийн тулд шинжлэх ухаан, инновацийн экосистем, өндөр технологи, ухаалаг хөдөө аж ахуйг хөгжүүлж, хүнсний аюулгүй байдалд хүрнэ гэж харж байна. Энэ нь экологид ээлтэй, уур амьсгалын өөрчлөлтөд дасан зохицох тогтвортой өөрчлөлтийг бий болгож чадна. Тиймээс манай сургууль нарийвчлалтай хөдөө аж ахуй, ухаалаг хөдөө аж ахуй гэсэн хоёр чиглэлийн хөтөлбөрийг боловсруулаад байна” гэсэн юм.

Хүнсний аюулгүй байдлыг хангахын тулд техник технологио шинэчлэхээс гадна тэдгээр тоног төхөөрөмжийг ашиглаж, шинэлэг бүтээгдэхүүнийг нэвтрүүлэх чадварлаг боловсон хүчин зайлшгүй шаардлагатай. Хөдөө аж ахуйн салбарын мэргэжилтэн бэлтгэдэг улсын ганц сургууль болох ХААИС жилд 1200-1500 оюутан элсүүлдэг. Энэ онд тэдний 75 хувь нь төгсөөд ажлын байртай болжээ. Салбарын асуудлаа шийдвэрлэх чадварлаг боловсон хүчинг бэлтгэхийн тулд тус сургууль энэ намар 2000 оюутан элсүүлэхийн сацуу, оюутнууд нь 100 хувь төгсөлтийн ажил бичээд бизнес төлөвлөгөөтэй төгсөх чиглэлд хөтөлбөрөө боловсруулан ажиллаж байна. Эхний жилүүдэд ХААИС-ийн эмэгтэй оюутны тоо их байсан сүүлийн жилүүдэд эрэгтэй оюутнуудын тоо өсч, хүйсийн  харьцаа тэнцвэржиж байгааг захирал Т.Хэрүүга онцолж байв.

Ийн Монгол Улс хүнсний хангамж, аюулгүй байдлаа хангахын тулд юун дээр анхаарах ёстой талаар экспертүүдийн байр суурийг хүргэе.

 

Шинжлэх ухааны академийн ерөнхийлөгч Д.Рэгдэл: Хүнсний аюулгүй байдлыг хангахад нэгдсэн зохицуулалт шаардлагатай

 

-Хүнсний үйлдвэрлэл, аюулгүй байдал, технологийн шинжлэх ухаан хөгжүүлэлтийн салбарын хүний нөөц хүрэлцэхгүйгээс гадна технологийн чадавхи өндөр биш байна. Ажиллаж байгаа эрдэм шинжилгээний байгууллагуудын уялдаа холбоо сулаас хамтын ажиллагааны нэгдсэн зохицуулалтын механизм дутагдаж байна. Үүнээс болоод судлаачдын хийж байгаа ажлын цар хүрээ өргөжиж чадахгүй байна. Тиймээс шинжлэх ухаан, технологийн инновацийн нэгдсэн тогтолцоог бүрдүүүлэхэд нэн тэргүүнд анхаарах хэрэгтэй. Үүнд хөрөнгө санхүү гэхээсээ хамтын ажиллагааг уялдан зохицуулах удирдлагын оновчтой менежмент шаардлагатай.

Эрдэмтэд нь хүнсний аюулгүй байдал, хангамжийн шинэ техник технологи, инновацийн шинжлэх ухааны үндэслэлийг боловсруулан, их сургууль, эрдэм шинжилгээний байгууллага нь мэргэшсэн хүний нөөцийг бүрдүүлж, хувийн хэвшил нь эрүүл хүнс үйлдвэрлэн, төр нь хүнс, хөдөө аж ахуй, хөнгөн үйлдвэрийн салбарын нэгдсэн бодлого, хяналт, санхүүжилтийн уян хатан бөгөөд оновчтой механизмаар хангаж байж салбарын асуудлыг цогцоор нь шийдвэрлэх нөхцөл бүрдэнэ гэж үзэж байна.

 

ШУТИС-ИЙН ҮЙЛДВЭРЛЭЛИЙН ТЕХНОЛОГИЙН СУРГУУЛИЙН ЗАХИРАЛ Ж.ТУЯАЦЭЦЭГ: МАЛЫН ГАРАЛТАЙ БҮТЭЭГДЭХҮҮНД НАЙРЛАГЫН ШИНЖИЛГЭЭ ХИЙХ НЬ ЧУХАЛ

 

-Хүнсний бие даасан байдлыг гурван шатаар нь авч үзвэл манай улс 42 хувь байгаа учир хүнсний бие даасан байдлаа алдсан гэж олон улсын байгууллага дүгнэжээ. Дэлхийн өлсгөлөн ба хүнсний аюулгүй байдлын хяналт гэсэн үзүүлэлтээр хүнсний хэрэглээ хангалтгүй хүн ам нь 400 мянга байна. Хүнсний баталгаат бус байдал нь олон төрлийн өвчлөл, хорт хавдрыг үүсгэдэг. Хүнсний эрдэм шинжилгээ, судалгааны хүрээлэн байгуулах шийдвэрийг Засгийн газраас саяхан гаргасан. Энэ хүрээлэн нийгмийн эрүүл мэндийг хамгаалах чиглэлийн судалгааг өргөн хүрээнд хийх шаардлагатай байна. Зөв зохистой хоолллохын тулд хүнсний ногоо, малын гаралтай бүтээгдэхүүнд найрлагын шинжилгээ хийх нь чухал юм. Мөн хүнс тээвэрлэх, хадгалах,шошгожуулах нь хүрээлэнгийн хамгийн чухал чиглэл байхаар төлөвлөж байна. Энэ чиглэлийн судалгаа шинжилгээний ажлыг өргөжүүлэхийн тулд боловсон хүчний нөөцөө бүрдүүлж, чадавхжуулах нь хамгаас чухал. 

 

ХААИС-ИЙН СУРГАЛТЫН АЛБАНЫ ДАРГА Б.ЛХАГВАДОРЖ: ХАА-Н САЛБАРЫН ОЮУТНУУДЫН ТӨЛБӨРИЙГ ТӨРӨӨС ХӨНГӨЛӨХ ХЭРЭГТЭЙ

 

-Салбарын бодлогыг хэрэгжүүлэхэд дээд боловсролтой мэргэжилтэн зайлшгүй чухал. Манай сургууль бакалаврын түвшинд 61 хөтөлбөрөөр мэргэжилтэн бэлтгэдэг хэдий ч хөдөө орон нутгийн эрэлтийг хангаж чадахгүй байна. Энэ нь энэ чиглэлийн оюутнуудын сургалтын төлбөрийг төрөөс хөнгөлөх бодлого сайн хэрэгжихгүй байгаатай холбоотой. Малын их эмч, мал зүйч, газар тариалангийн чиглэлийн мэргэжилтэн учир дутагдалтай байна. Тиймээс эдгээр боловсон хүчнийг нэмэгдүүлэхэд сургалтын төлбөрийг хөнгөлөх  оновчтой хөтөлбөр хэрэгжүүлэх нь чухал. Хүнсний аюулгүй байдал, чанар, эрүүл ахуйн байцаагч чиглэлээр гурван хөтөлбөр хэрэгжүүлдэг. Жилд 20-30 оюутан хүнсний аюулгүй байдлын байцаагчаар төгсдөг. Гэхдээ хүнсний аюулгүй байдал дан ганц энэ чиглэлийн байцаагчид хамаарахгүй, өргөн хүрээний асуудал. Малчид, хөрс эрүүл байхаас, хүнсний салбарын бэлтгэн нийлүүлэгчдийн түүхий эдээс хүнсний аюулгүй байдал хамаарна. Үндсэндээ хүнсний аюулгүй байдал бол Монгол Улсын иргэн бүрийн хариуцлагатай үйлдлээс хамаарах чухал   салбар юм.

Хүнсний аюулгүй байдлын талаар хийсэн судалгаа манай улсад хангалттай бий. Эдгээрээс үзэхэд ядуу болон чинээлэг өрх үл харгалзан хүнсний баталгаат байдал алдагдсан гэдгийг судалгаагаар тогтоосон талаар ШУТИС-ийн Үйлдвэрлэлийн технологийн сургуулийн захирал Ж.Туяацэцэг илтгэлдээ дурдсан юм. Тиймээс “Хүнсний хангамж, аюулгүй байдлыг хангах талаар авах зарим арга хэмжээний тухай” тогтоолыг хэрэгжүүлэх нь нэн чухал байгаа юм.

Эх сурвалж: “Зууны мэдээ” сонин

2022 ОНЫ ЗУРГААДУГААР САРЫН 28. МЯГМАР ГАРАГ. № 126 (6858)

ФОТО:

Сэдвүүд : #Сурвалжлага  
ХОЛБООТОЙ МЭДЭЭ
Энэ онд нийслэлийн мал аж ахуй эрхлэхийг хориглосон бүсээс 214 айлын 8495 малыг гаргав
Салсан найз охин нь хувийн мэдээллийг нь ашиглан аппликэйшнээс зээл авчээ
Өнөөдөр тэгш, сондгой дугаарын хязгаарлалтгүй замын хөдөлгөөнд оролцоно
Үс засуулвал жаргал үргэлжид ирнэ
МЭДЭЭНИЙ СЭТГЭГДЭЛ

АНХААРУУЛГА:Уншигчдын бичсэн сэтгэгдэлд mminfo.mn хариуцлага хүлээхгүй болно. ХХЗХ-ны журмын дагуу зүй зохисгүй зарим үг, хэллэгийг хязгаарласан тул ТА сэтгэгдэл бичихдээ хууль зүйн болон ёс суртахууны хэм хэмжээг хүндэтгэнэ үү. Хэм хэмжээг зөрчсөн сэтгэгдлийг админ устгах эрхтэй. Сэтгэгдэлтэй холбоотой санал гомдлыг 99998796 утсаар хүлээн авна.

ШУУРХАЙ МЭДЭЭ
7 цагийн өмнө өмнө

Лейкэрс улирлын 18 дахь хожлоо байгууллаа

8 цагийн өмнө өмнө

Энэ онд нийслэлийн мал аж ахуй эрхлэхийг хориглосон бүсээс 214 айлын 8495 малыг гаргав

8 цагийн өмнө өмнө

Эдийн засгийн эрх чөлөөний тухай анхдагч хуулийн төслийг УИХ-д өргөн барина

8 цагийн өмнө өмнө

Төрийн өмчит 18 компани, үйлдвэрийн газрын хувьцааг худалдаж, нээлттэй хувьцаат компани болгоно

9 цагийн өмнө өмнө

Аюулт үзэгдэл, ослын 85 удаагийн дуудлагаар үүрэг гүйцэтгэв

10 цагийн өмнө өмнө

Ипотекийн зээлийн мэдээллээ хэрхэн шалгах вэ

11 цагийн өмнө өмнө

Салсан найз охин нь хувийн мэдээллийг нь ашиглан аппликэйшнээс зээл авчээ

11 цагийн өмнө өмнө

Өнөөдөр тэгш, сондгой дугаарын хязгаарлалтгүй замын хөдөлгөөнд оролцоно

11 цагийн өмнө өмнө

Үс засуулвал жаргал үргэлжид ирнэ

11 цагийн өмнө өмнө

Цас орохгүй, өдөртөө 10-12 хэм хүйтэн байна

1 өдрийн өмнө өмнө

Нью-Иорк Никс "NBA cup" тэмцээний аваргын төлөө шалгарч үлдлээ

1 өдрийн өмнө өмнө

Нийслэлд үйл ажиллагаа явуулж байгаа нийтийн байруудад хяналт, шалгалт хийж байна

1 өдрийн өмнө өмнө

Т.Даваадалай: Ашиглалтын шаардлага хангахгүй байрыг орон сууцжуулах 133 төсөл 65 хувийн гүйцэтгэлтэй байна

1 өдрийн өмнө өмнө

Фото сурвалжилга: Хотын нэг өдөр

1 өдрийн өмнө өмнө

Зуун айлын нийтийн байрыг дахин төлөвлөх төслийн үр дүнд эхний айлууд орон сууцандаа оржээ

1 өдрийн өмнө өмнө

Найман цагаан мэнгэтэй улаагчин могой өдөр

1 өдрийн өмнө өмнө

Цас орохгүй, өдөртөө 10-12 хэм хүйтэн байна

2 өдрийн өмнө өмнө

Шилдэг залуу эрдэмтэн, эмч нар Ерөнхийлөгчийн нэрэмжит шагнал хүртлээ

2 өдрийн өмнө өмнө

Оюу толгойн асуудлаарх нотлох баримтыг шинжлэн судлах сонсголд дуудагдсан гэрчүүдийн 70 хувь нь оролцлоо

2 өдрийн өмнө өмнө

Гамшгийн эрсдэлийг бууруулах зөвлөмжийн дагуу төлөвлөгөө боловсруулан ажиллахыг даалгалаа

2 өдрийн өмнө өмнө

Гурван жилийн хугацаанд 1000 орчим нэр төрлийн бүтээгдэхүүн зах зээлд гаргажээ

2 өдрийн өмнө өмнө

Есөн улаан мэнгэтэй улаан луу өдөр

2 өдрийн өмнө өмнө

Цас орохгүй, өдөртөө 16-18 хэм хүйтэн байна

2025-12-12 өмнө

"The Mongolz" баг "Team Vitality" багт хожигдож тэмцээнээ өндөрлүүллээ

2025-12-12 өмнө

Монгол Улсад хүндэтгэлтэй хандахгүй хэнтэй ч бид хамтран ажиллах шаардлага байхгүй

2025-12-12 өмнө

Компаниудад хугацаатай үүрэг өгснөөр бүх сумдад шатахуун нийлүүлжээ

2025-12-12 өмнө

Нийслэлийн зарим байршилд голуудын халиа 25-35 см нэмэгдсэн байна

2025-12-12 өмнө

Налайх дүүрэгт монгол өв уламжлал, ёс заншлын өргөө 100 ортой цэцэрлэгийн барилга угсралтын ажил дууслаа

2025-12-12 өмнө

УОК-ын шуурхай хуралдаанаар 21 аймгийн удирдлагад чиглэл өглөө

2025-12-12 өмнө

Оюу толгойн асуудлаарх өнөөдрийн нотлох баримтыг шинжлэн судлах сонсголд 95 гэрч оролцоно

САНАЛ БОЛГОХ
2025-12-08 өмнө

БНСУ-ын хоёр мисс Монголд ирж, “АТОНО-2” брэндээ сурталчилжээ

2025-12-08 өмнө

Х.Нямбаатар: Ирэх оны зургаадугаар сард метроны барилга угсралтын ажлыг эхлүүлж, 2030 онд хүлээлгэж өгнө

2025-12-11 өмнө

МИК 2025 оны “Шилдэг ТоС санхүүгийн байгууллага”-аар шалгарлаа

2025-12-08 өмнө

Оюу толгойгоос 16 жил өр “олборлолоо”, одоо ашиг олох ганц л гарц байна

2025-12-08 өмнө

Х.Нямбаатар:Бизнес эрхлэхэд хүндрэл учруулдаг хяналтын тогтолцоонд өөрчлөлт оруулна

2025-12-12 өмнө

Налайх дүүрэгт монгол өв уламжлал, ёс заншлын өргөө 100 ортой цэцэрлэгийн барилга угсралтын ажил дууслаа

2025-12-08 өмнө

Аюулт үзэгдэл, ослын 97 удаагийн дуудлагаар үүрэг гүйцэтгэлээ

2025-12-08 өмнө

Н.Учрал:Ипотекийн зээл өгч эхэлснээс хойш яндангийн тоо буурсангүй

2025-12-08 өмнө

Өр-Орлогын Харьцаа нь татварын өмнөх нийт орлогын 45 хувиас хэтрэхгүй байдаг

2025-12-12 өмнө

Нийслэлийн зарим байршилд голуудын халиа 25-35 см нэмэгдсэн байна

2025-12-08 өмнө

Х.Нямбаатар: Ирэх онд Дамбадаржаад 600 орчим нэгж талбарт газар чөлөөлнө

2025-12-11 өмнө

Дүүжин замын тээвэр төслийг хүйтний улиралд тусгай аргачлалаар гүйцэтгэж байна

2025-12-08 өмнө

Био комбинатын гүүрнээс Эмээлтийн авто зам хүртэл шинээр 12.5 км авто зам барина

2025-12-12 өмнө

“...Шударга гэрээ” гээд Шапирогоор рекламдуулаад байсан нь шал худлаа байжээ

2025-12-12 өмнө

Үс засуулвал эд эдлэл идээ ундаа олдоно

2025-12-10 өмнө

Дуучин Д.Болд ЭХЭМҮТ-д эмчлүүлж буй хүүхдүүдэд тусалжээ

2025-12-12 өмнө

Цас орохгүй, өдөртөө 16-18 хэм хүйтэн байна

2025-12-11 өмнө

Фото сурвалжилга: Төв талбайн сүлд модны гэрлийг асаалаа

2025-12-09 өмнө

Донорын хүлээх жагсаалтад 1000 гаруй иргэн байна

2025-12-09 өмнө

Дөрвөн ногоон мэнгэтэй хар хулгана өдөр

2025-12-12 өмнө

"The Mongolz" баг "Team Vitality" багт хожигдож тэмцээнээ өндөрлүүллээ

2025-12-09 өмнө

Үдээс хойш ялимгүй цас бударна

2025-12-11 өмнө

Наадмын тоглолтын найруулагчийг ирэх оны хоёрдугаар сард сонгон шалгаруулна

2025-12-12 өмнө

Компаниудад хугацаатай үүрэг өгснөөр бүх сумдад шатахуун нийлүүлжээ

2025-12-09 өмнө

Т.Даваадалай: Хоногт 250 шоо метр лагийг усгүйжүүлэн хатааж, шатаах аргаар устгана

2025-12-11 өмнө

Г.Лувсанжамц: Баялаг бүтээгчдэд энэ хэлэлцээр хэрхэн нөлөөлөх вэ

2025-12-12 өмнө

Монгол Улсад хүндэтгэлтэй хандахгүй хэнтэй ч бид хамтран ажиллах шаардлага байхгүй

2025-12-11 өмнө

Б.Пүрэвдорж: Яамнаас өгч байгаа импортын зөвшөөрөлд чинь авлигал байгаа юм биш үү

2025-12-09 өмнө

Б.Ану-Үжин: Архивын ерөнхий газраас Сүхбаатарын талбай хүртэл 37 минут зорчино

2025-12-11 өмнө

Н.Алтанхуяг: Зураг төслөөс авлигал эхэлдэг

Бидний тухай Редакцийн бодлого Сурталчилгаа байршуулах Холбоо барих Дээшээ буцах


Веб сайтад агуулагдсан мэдээлэл зохиогчийн эрхийн хуулиар хамгаалагдсан тул зөвшөөрөлгүй хуулбарлах хориотой.

Copyright © MMINFO.MN All Rights Reserved. Powered by HUREEMEDIA.